Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την πρώιμη καλλιέργεια του ρυζιού, αλλά η πιο γνωστή λέει ότι η γεωργία του ρυζιού (επιστημονική ονομασία: Oryza Sativa) ξεκίνησε στην Κίνα, κοντά στον ποταμό Yangzte γύρω στο 2500 π.Χ., και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Σρι Λάνκα, και αργότερα στην Αμερική, στην Ελλάδα και στην Αυστραλία.
Οι Ινδοί αρχαιολόγοι διαφωνούν. Σύμφωνα με αυτούς, η καλλιέργεια ρυζιού στην Ινδία ξεκίνησε πολύ πριν από την Κίνα. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η καλλιέργεια ρυζιού έγινε αρχικά κατά τη διάρκεια του πολιτισμού της κοιλάδας Indus και στη συνέχεια έφτασε στην Κίνα και σε άλλα έθνη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι της κοιλάδας μπόρεσαν να διατηρήσουν μια βιώσιμη κουλτούρα καλλιέργειας ρυζιού και ακολούθησαν στρατηγικές πολλαπλής καλλιέργειας κατά τη διάρκεια των εποχών, επιτρέποντάς στο ρύζι να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Αυτό που αξίζει να γνωρίζουμε, είναι ότι το ασιατικό ρύζι είναι ένα από τα παλαιότερα είδη καλλιέργειας που έχουν βρεθεί στον κόσμο. Κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο τύπος ρυζιού Indica βρέθηκε για πρώτη φορά στη βορειοανατολική Ινδία, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, και ο τύπος ρυζιού Japonica «εξημερώθηκε» από άγριο ρύζι στη Νότια Κίνα, το οποίο αργότερα εισήχθη στην Ινδία.
Μια εκδοχή που μας αφορά ιδιαίτερα στην Ελλάδα, είναι ότι όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πήγε στην Ινδία μεταξύ 327 και 344 π.Χ., πήρε αυτόν τον εκπληκτικό κόκκο πίσω στην Ελλάδα. Πιστεύεται ότι μετά από αυτό, το ρύζι εξαπλώθηκε σταδιακά σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.
Σήμερα, η πλειονότητα του παραγόμενου ρυζιού προέρχεται από την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία. Το ρύζι Bali είναι πολυταξιδεμένο, γιατί προέρχεται από blends εξαιρετικής ποιότητας από όλο τον κόσμο.