Uncategorized

Ρυζική… λύση στη διατροφή

Το ρύζι ανήκει στην ομάδα των δημητριακών που αποτελούν τη βάση της διατροφής. Μαζί με το ψωμί και τα ζυμαρικά, βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής. Περιέχει σε ποσοστό περίπου 90% απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες, και γι’ αυτό μπορεί να υποστηρίξει εξαιρετικά τις καθημερινές ανάγκες μας σε ενέργεια.

Επειδή περιέχει φυτική πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας, είναι καλό να το συνδυάζουμε με κρέας, ψάρι ή όσπρια στο καθημερινό μενού, για να συμπληρώσουμε το προφίλ των αμινοξέων και να αυξήσουμε τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης. Το ταπεινό ρεβυθόρυζο ή φακόρυζο είναι ιδανικά πιάτα που προσφέρουν και υδατάνθρακες και πρωτεΐνη, που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Τα οφέλη του ρυζιού για την υγεία είναι πολλά. Δεν έχει χοληστερίνη, λίπος ούτε νάτριο, είναι λοιπόν ιδανική τροφή για άτομα με υπέρταση και γενικά καρδιαγγειακά νοσήματα. Έρευνες, επίσης, έχουν δείξει ότι το έλαιο που προέρχεται από το σπέρμα του ρυζιού μπορεί να μειώσει κατά 7% την LDL χοληστερόλη.

Περιέχει κάλιο και μαγνήσιο, και είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, νιασίνη, ριφοβλαβίνη, παντοθενικό και φυλλικό οξύ.

Δεν περιέχει γλουτένη, γι’ αυτό μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη.